Biljni lek broj 1 u svetu protiv kašlja

Kašalj

Respiratorni organi

Za život nam je važan kiseonik. Zadatak naših respiratornih organa je da nas snabdeva kiseonikom, koji dolazi iz udahnutog vazduha. Istim se putem iskorišćeni vazduh uklanja iz organizma.

Dišni organiOrgane za disanje čine nos, usna šupljina, dušnik, bronhije i pluća – tim putem prolazi vazduh pri udisanju. Udahnuti vazduh se u nosu ugreje, ovlaži i čisti brojnim trepljama koje prekrivaju sluznicu nosa. Kad se vazduh udahne kroz usta, ulazi u dušnik, a da se pritom ne očisti jer u usnoj šupljini nema gore spomenutih “čistača” – treplji. Zato je, uopšteno govoreći, vazduh bolje udisati kroz nos. Udahnuti vazduh kroz dušnik ulazi u bronhije. Unutrašnja površina dušnika i bronhija takođe je prekrivena trepljama, koje se neprekidno pomiču u smeru prema ustima. Na taj se način sitne strane čestice i sluz mogu preneti do usta i ukloniti. Bronhije povezuju dušnik s plućima: na kraju dušnika bronhije se račvaju u sistem sitnih kanalića s bezbrojnim dendritičnim ograncima. Ti sitni ogranci prelaze u alveole ili tzv. vazdušne mehuriće.

Pluća sadrže više od 300 miliona takvih vazdušnih mehurića, obavijenih gustom mrežom sitnih vena. Kada bismo sve vazdušne mehuriće rasprostrli jedne do drugih, njihova bi površina prekrila pola teniskog terena! Ta vrlo velika površina potrebna je da bi pri svakom udisaju preuzela što više kiseonika.

Vazdušni se mehurići pri udisanju pune vazduhom. Kiseonik sadržan u tom vazduhu ulazi u krv koja protiče sitnim venama i njima se prenosi u sve delove našeg tela. Potrošnjom kiseonika stvara se ugljendioksid koji se krvlju prenosi natrag u pluća, odakle se izdahnutim vazduhom uklanja iz tela.

 

Kašalj

Oko 90% svih prehlada uzrokuju virusi. Pri dodiru s osobom koja je već prehlađena, naročito u sredstvima javnog prevoza kad je gužva, u školama i na poslu, krajnje je teško zaštititi se od virusa. Oni kroz respiratorni sistem ulaze u bronhije, gde napadaju zdrave ćelije i u njima se umnožavaju. Imunološki sistem zdravog čoveka u normalnim okolnostima sposoban je da odbrani telo od takvog napada. Naš imunološki sistem može, međutim, oslabiti, naročito tokom zimskih meseci kad su prehlade ionako češće zbog vetra, vlažnog vremena ili mokrih nogu. Virusi tada imaju lak posao.

 

Bronhitis

Bronhije na takav napad reaguju upalom i povećanim stvaranjem sluzi. Treplje više ne mogu prenositi sluz natrag, te zbog toga počinjemo kašljati. Kašljanjem se olakšava oslobađanje sluzi, koja se zajedno s celom vojskom virusa prenosi prema ustima i izbacuje u okolinu brzinom do 800 kilometara na sat. Ta je brzina oko tri puta veća od one koju postiže Mihael Šumaher na trkama Formule 1. Svako ko se nađe u dometu iskašljanih virusa tako se može zaraziti.

Prehlada često počinje suvim kašljem, koji kasnije prelazi u tzv. produktivni, pri kojem se izbacuje sluz. Iako nam to može smetati, u suštini nam treba biti drago. Iskašljavanjem sluzi pomažemo organizmu da ozdravi.

Važno! Kašalj se efikasno i na prirodan način može lečiti lekovitim bršljanom (Prospan®). Lekoviti bršljan pomaže rastvaranju guste sluzi i tako olakšava njeno iskašljavanje.

 

Astma

Brojni su uzroci astme, uključivši:

  • genetsku sklonost
  • alergije
  • psihosomatske poremećaje

Za vreme napada astme, respiratorni sistem se steže. Pri takvom napadu disanje je odjednom vrlo otežano i osoba se boji da će se ugušiti. Napad može biti praćen plućnim šumovima, kašljem, iskašljavanjem i osećajem stezanja i pritiska u grudnom košu.

 

Astma je jedno od najčešćih hroničnih stanja širom sveta i njena je učestalost u industrijalizovanim zemljama u stalnom porastu.

 

Važno! Osobe koje pate od astme, uopšteno, treba da uzimaju lekove. Lekoviti bršljan (Prospan®) odličan je kao dodatno sredstvo za prirodno ublažavanje simptoma.