Gljivična infekcija noktiju

Šta je gljivična infekcija noktiju?

Gljivična infekcija noktiju (onihomikoza) je bolest kod koje gljivice uzrokuju oštećenja i propadanje nokta. Menja se izgled nokta, on postaje zadebljan i žute boje, pa počinje da se odvaja od ležišta nokta. Može se osećati bol, naročito pri hodanju. Bez lečenja stanje će se verovatno pogoršati, a gljivice se mogu proširiti na druge nokte, pa i na druge osobe.

Šta može izazvati gljivičnu infekciju noktiju?

Razni su faktori nastanka gljivične infekcije noktiju: povrede nokta, nošenje sintetičkih čarapa, uske cipele, određene sportske aktivnosti kao što su plivanje, planinarenje ili trčanje maratona … uopšte sve situacije u kojima su noge sklone znojenju, maceraciji i vlaženju. Gljivična infekcija noktiju rezultat je gljivične kontaminacije noktiju (dermatofiti, Candida) nakon prethodne infekcije kože, npr. atletskog stopala. Naime kada se loše tretiraju ili u potpunosti ne izleče, gljivične infekcije kože mogu se proširiti i izazvati gljivičnu infekciju noktiju. Treba napomenuti da su neke osobe više podložne gljivičnim infekcijama: dijabetičari, osobe koje imaju problema s cirkulacijom, osobe čija zanimanja zahtevaju nošenje sigurnosnih cipela ili čizama itd.

Važne preporuke za uspešno lečenje i prevenciju gljivične infekcije noktiju

  • Nakon pranja dobro osušite ruke i noge čistim peškirom namenjenim za ličnu upotrebu. Obratite posebnu pažnju na područje između prstiju.
  • Redovno secite nokte. Ne grickajte nokte i ne uklanjajte zanoktice, kako ih ne biste izložili povredama
  • Nosite prikladne čarape i cipele. Izbegavajte uske i zatvorene cipele izrađene od sintetskih materijala. Nosite pamučne čarape kako bi Vam noge bile suve i sveže. U slučaju pojačanog znojenja čarape menjajte češće.
  • Nosite cipele za kupanje pri korišćenju zajedničkih tuševa i svlačionica kako biste izbegli dodir sa gljivicama koje rastu u toplom i vlažnom okruženju kao što su bazeni, tuševi i svlačionice. Lečite stopala od gljivične infekcije (atletsko stopalo) jer se ona može proširiti na nokte.
  • Koristite antifungalni sprej ili puder za svoje čarape i cipele.
  • Izbegavajte primenu laka za nokte. Iako prikrivanje gljivične infekcije lakom može biti zgodno, može doći do zadržavanja vlage i pogoršanja infekcije.