Test – da li imate gljivice na noktima?

Tople letnje temperature idealne su za laganu garderobu i obuću. Nove sandale, japanke, papuče… toliko je obuće koja se raduje letu. Još lepši scenario je kada bosih nogu trčite po toplom pesku. Ali, jesu li vaša stopala spremna?

Istraživanja su pokazala da je 50-60% promena koje uočite na noktima, od zadebljanja, neravne nokatne ploče, do promene boje posledica su gljivičnih infekcija noktiju.

Visoke letnje temperature, javni tuševi ili bazeni odlična su sredina za njihov razvoj. Malo nepažnje dovoljno je da počne vaša borba sa gljivicama, koja izgleda ovako – lakiranje noktiju na nogama jakim bojama kako bi se maskirale nepravilnosti i nošenje zatvorene obuće! Upadate u zamku i stvarate sredinu koja pogoduje gljivicama (toplota i vlaga), te one lagano i neprimetno napreduju i menjaju izgled vaše nokatne ploče.

Spremili smo test koji će, kroz par jednostavnih pitanja otkriti da li imate povećan rizik od nastanka gljivica na nogama. Krenimo u istraživanje.

 

gljive-unutrasnja

 

1. Da li ste imali ili radili nešto od sledećeg, u skorije vreme?

a) Atletsko stopalo ili gljivičnu infekciju nokta

b) Hodali ste bosi u bazenu ili javnom kupatilu (teretana, sauna, hotelska soba) ili povredili nokat

c) Ništa od ponuđenog

 

2. Da li nokat koji Vas brine izgleda drugačije u odnosu na druge, zdrave nokte, uz javljanje sledećih simptoma?

a) Vrh nokta se zavukao ispod kože i ceo nokat je promenio boju

b) Nokat je pri vrhu postao lomljiv, istanjio se i razvio zadebljane, nepravilne ivice

c) Ništa od navedenog

 

3. Kako izgleda nokat koji Vas brine?

a) Ceo nokat je zahvaćen i oštećen (slika C ili D)

b) Pojavila se beličasta senka u uglu ili na vrhu nokta (slika A ili B)

c) Ništa od navedenog

Screen Shot 2018-06-05 at 4.43.16 PM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Da li neko od Vaših ukućana ima

a) Gljivičnu infekciju noktiju

b) Atletsko stopalo

c) Ništa od navedenog

 

Saberite odgovore kojih imate najviše i pronađite odgovor u nastavku.

Ako imate najviše odgovora pod A

Izgleda da je osnova nokta zahvaćena gljivičnom infekcijom. Molimo Vas posetite svog dermatologa, koji će vam propisati terapiju i pomoći u rešavanju ovog upornog problema. Mycosan set za tretiranje gljivičnih infekcija noktiju možete koristiti kao lokalnu terapiju, uz ostalu terapiju koju Vam dermatolog propiše.

Ako imate najviše odgovora pod B

Postoji mogućnost da se pojavila gljivična infekcija noktiju, ali izgleda da je za sada zahvatila samo vrh nokta. Preporučujemo da se konsultujete sa vašim dematologom ili farmaceutom. U apoteci možete naći Mycosan set koji vam može pomoći kod lečenja ili prevencije infekcije, dok se za punu dijagnozu posavetujte sa dermatologom.

Ako imate najviše odgovora pod C

Poput brige o koži ili kosi, podjednako brige poklanjate i stopalima. Spremni ste da dočekate leto u novim sandalama ili pretrčite kilometre peščane plaže. Bravo! Ukoliko ste ipak zabrinuti zbog određenog nokta, možete konsultovati svog farmaceuta ili lekara.