Šta treba znati o lokalnim antibioticima?

Piše: Dipl. farm. spec. Tatjana Milošević, ZU Apoteka Melem, Šabac.

Antibiotici su visoko efikasni i bezbedni lekovi, u situacijama kada se racionalno upotrebljavaju.

Neracionalna i neodgovarajuća upotreba antimikrobnih lekova obezbeđuje povoljne uslove za pojavu, širenje i opstanak rezistentnih mikroorganizama.

Upravo iz ovih razloga važno je da budemo svesni da samo pravilnom primenom, možemo sačuvati antibiotike za situacije kada su oni zaista potrebni.

Sistemske antibiotike treba upotrebljavati isključivo po savetu lekara, a određeni lokalni antibiotici se mogu uzeti u apoteci, bez recepta uz konsultaciju sa farmaceutom.

Prednost lokalnih antibiotika u odnosu na sistemske se ogleda u: sposobnosti postizanja visoke koncentracije antibiotika na mestu primene, minimalnoj sistemskoj apsorpciji, a samim tim i minimalnom riziku od sistemskih neželjenih dejstava.

Jedini lokalni antibiotik koji se može nabaviti bez lekarskog recepta, u našoj zemlji, je tirotricin.Ovaj lek ima visok stepen bezbednosti i tokom više od 60 godina upotrebe nije registrovano smanjenje efikasnosti, kao ni povećanje antimikrobne rezistencije.

Lek se u apotekama nalazi u obliku gela i praška-Tyrosur i kao takav se primenjuje za lečenje malih površinskih rana kao što su razderotine, ogrebotine, oderotine, kod kojih postoji rizik od nastanka infekcije.

Od skoro ga ima i u obliku pastila za grlo-Trachisan koje se koriste za lokalnu terapiju zapaljenja, u području usne duplje i ždrela, sa simptomima kao što su bolno grlo, zapaljenje sluznice usta i desni. Ovaj preparat u svom sastavu ima i lokalni anestetik i antiseptik, tako da dovodi do brzog smanjenja bola i ima visoku antibakterijsku efikasnost u grlu i usnoj duplji.

Uvek treba imati na umu da je lakše bakterijske infekcije bolje lečiti antibioticima koji imaju lokalno dejstvo, a sistemske antibiotike treba čuvati za situacije kada su zaista neophodni.

Trachisan sa pastilomPre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.