Otkriven zarad dobrobiti njegove ćerke

Četrdesete godine prošlog veka bile su godine rata i rekonstrukcije nakon rata i ostavile su dubok trag na mnogim generacijama. Ovaj vek nije bio težak samo društvu kao celini. Kao što je to često slučaj, ovakve tragedije uticale su na živote mnogih porodica i pojedinaca. To je dr Karl Engelhard, vlasnik porodične farmaceutske kompanije Engelhard Arzneimittel, morao da sazna iz sopstvenog iskustva. Naime, njegova šestomesečna ćerka Glorija, patila je od teškog oblika velikog kašlja, što je izazvalo veliku zabrinutost njenog oca.

Dr Engelhard je izražavao svoju zabrinutost, pre svega, jer je bio svestan nedostataka medicinskih standarda u lečenju, naročito respiratornih infekcija, koje su često dovodile do smrti. Takođe, nije postojao nijedan lek, koji bi ublažio Glorijine simptome. “Gledati svoje dete kako pati, ogroman je bol u srcu svakog roditelja”, rekao je Karl Engelhard svom prijatelju.

Iz tog razloga, porodica preduzetnika uskoro shvata sledeću stvar: najbolji pristup je započeti potragu za odgovarajućom, aktivnom supstancom, koja će pomoći devojčici. Tako je dr Karl Engelhard, diplomirani farmaceut, započeo veoma detaljnu i posvećenu potragu, provodeći dane i noći u istraživanju literature, kao i u razgovorima sa naučnicima i lekarima.

Trud se svakako isplatio. Tokom svog istraživačkog rada, Engelhardovu pažnju su privukle medicinske osobine biljke bršljana (Hedera Helix). Tokom istraživanja, njegove misli je okupirala činjenica da tradicija korišćenja bršljana potiče iz Francuske. Naime, jedan lekar je primetio da su deca na jugu Francuske manje patila od kašlja u poređenju sa decom iz drugih regiona.
Istraživao je taj fenomen i shvatio da deca sa juga Francuske piju mleko iz posuda, koje su napravljene od bršljanog drveta (tj. ojačane loze Hedera helix). Zaključio je da sastojci bršljana prodiru u mleko i na taj način bršljan pomaže u lečenju bolesti disajnih puteva.
To je bilo slučajno otkriće, ali je za Karla Engelharda to bilo zapažanje koje ga je podstaklo da razvije svoj prvi proizvod na bazi bršljana, kojim bi mogao pomoći svojoj ćerki. Pun entuzijazma u vezi sa svojim otkrićem i ovom lekovitom biljkom, on započinje saradnju sa međunarodnim timom i oni zajedno 1950. godine razvijaju i predstavljaju Prospan® kapi. U decenijama koje su usledile, stručni tim danas internacionalne kompanije Engelhard konstatno radi na razvoju i daljem proučavanju Prospan®-a. Danas biljni lek Prospan® postoji u nekoliko oblika, koji su prilagođeni svim tipovima pacijenata.

Blog-post2

Ovo je priča je o tome kako je jedna porodična situacija dovela do razvoja biljnog leka protiv kašlja, koji je danas biljni lek broj u svetu i kome veruju milioni pacijenata. Međutim, ono što je verovatno bilo mnogo važnije za Karla Engelharda, je činjenica da je, razvijajući Prospan®, pomogao svojoj ćerki Gloriji.