Odgovornost počinje od nas samih

Tekst: mr ph spec. Ivana Vasiljević

IV smll

 

Kako se uopšte postaje društveno odgovorna osoba? Neki su to od malena, putem vaspitanja, pod uticajem najbliže porodice. Neki to postaju kasnije, ugledanjem na pojedince u okruženju koji to jesu. Ali, ključna aktivnost je samorefleksija i postavljanje pitanja – da li za probleme u društvu uvek tražimo krivce ili počinjemo od nas samih – šta ja mogu da uradim da poboljšam svoje okruženje.

Kompaniju Salveo čini grupa društveno-odgovornih pojedinaca, koji svoju strast pokušavaju da prenesu čineći dobro za zajednicu. Pre svega kroz kontinuirano obezbeđivanje kvalitetnih lekova. Ali podjednako važno – kroz saradnju sa zajednicom u rešavanju aktuelnih problema, kroz brojne donatorske, sponzorske i humanitarne aktivnosti. Kao i za ostale oblasti, tako i odgovornost za zdravlje naše dece treba svi podjednako da preuzmemo. Često čujemo komentare od lekara i roditelja o trendu usporenog ili neadekvatnog motoričkog razvoja dece, uglavnom izazvanog ogromnom količinom vremena provedenom ispred ekrana, u statičnom položaju, bez aktivnog korišćenja prstiju i ruku.

Prospi

 

Prepoznajući ovaj negativan trend, kompanija Salveo je rešila da napravi projekat, koji do sada nije viđen na našim prostorima. Projekat koji bi omogućio da se deca koja se oporavljaju kod kuće malo razonode, a u isto vreme da imaju mogućnost da zajedno sa roditeljima provedu kvalitetno vreme, dajući pritom priliku roditeljima da uz igru i zabavu provere motorički razvoj svoje dece.

Tako je nastao Prospi set – set koji sadrži nalepnice i kartonske delove, koje je potrebno izrezati i zalepiti na odgovarajuća mesta na praznoj kutiji Prospan sirupa i na taj način napraviti Prospi ambulantni kombi. Projekat, koji je podržan i realizovan zahvaljujući pomoći pedijatara, koji su setove delili svojim malim pacijentima, naišao je na oduševljenje i kod dece i kod roditelja. Takođe, imajući ekološku svest i važnost recikliranja na umu, prazne kutije nisu završile u kanti, već su iskorišćene za stvaranje nove igračke. Roditelji su pomagali mališanima pri seckanju i lepljenju, ali i dobili edukativnu brošuru o pravilnom psihomotoričkom razvoju dece sa opisanim aktivnostima koje dete treba samostalno da sprovodi u određenom uzrastu, kako bi eventualno prepoznali prve simptome usporenog razvoja.

Prospi1

Verujemo da smo uspeli da donesemo i osmehe na dečija lica, ali i doprineli podizanju svesti o sve češćem problemu usporenog motoričkog razvoja. Ovako izgleda kada se Prospi priključi dečijoj igri i kada sa roditeljima detetu ulepša igranje i dan.

Anita Any Arsic FB Bz_prospiset za sajt