Najbolji saveti za miran san vašeg deteta

Bebe često imaju problem sa zapušenim nosićem, naročito u prvim nedeljama nakon rođenja. Neretko, zapušeni nosić stvara poteškoće sa spavanjem i hranjenjem i dodatno uznemiruje bebu (a i mamu).

VAŽNE INFORMACIJE ZA RODITELJE

Prohodnost bebinog nosa je od ključne važnosti za funkciju disanja i sisanja. Novorođenčad i odojčad imaju nezrele odbrambene mehanizme, disajni sistem je u razvoju i ne može da zaštiti organizam od čestica i uzročnika infekcija u udahnutom vazduhu. U prvih nekoliko meseci života, bebe najvećim delom dišu kroz nos. Ispuhavanje nosa deca uglavnom mogu naučiti u dobi oko 3 godine.
Najčešća pitanja majki prilikom prvih poseta pedijatrijskim ordinacijama:

1. Kako očistiti nos odojčetu?

Postupak:

– Odojče postaviti u udoban položaj, tako da se ne može samostalno pomaknuti.

– U nozdrvu (uvek jednu po jednu, nikad istovremeno u obe nozdrve) primeniti sprej ili ukapati fiziološki rastvor, radi ovlaživanja sluzokože.

– Aspirirati sadržaj, što oslobađa nos od zapušenja.

Rezultat:

Dete može ponovo normalno da diše na nos, lakše jede, mirnije spava i smanjuje se mogućnost od širenja infekcije.

2. Kako rešiti problem „zapušenog” nosića kod male dece?

Zapušen nosić kod malog deteta se rješava redovnom toaletom nosa, primenom spreja za ovlaživanje sluzokože, čime se osvežava i podržava normalna funkcija trepljastih ćelija „čistača”, kao i po potrebi aspiracijom sluzi iz nosa.

3. Da li je sigurno koristiti aspirator za čiščenje nosića, da li stvarno očisti nosić do kraja, kako to beba podnosi i da li se isplati kupiti aspirator?

Aspirator za čišćenje nosića, uz prethodno ovlaživanje sluzokože, je potpuno sigurna metoda higijene nosa, počevši od novorođenačkog doba. Taj je postupak potpuno komforan za bebu, ne izaziva nelagodu i višestruko je koristan: obezbeđuje prohodnost nosa, podržava zaštitnu funkciju nosa i smanjuje širenje infekcija. Kupovina aspiratora je dobra investicija u dječije zdravlje.

sweet little baby smiling in laundry basket

4. Koliko često mogu koristiti aspirator na usisivač?

Aspirator na usisivač se u slučaju sekrecije iz nosa ili začepljenosti nosa, može koristiti višekratno u toku dana.

5. Da li koristiti fiziološke kapi ili sprej?

Prednost u higijeni nosa ima upotreba spreja, jer mikrodifuzioni sistem, čije se sitne kapljice efikasno raspršavaju, omogućuje optimalno pokrivanje nosne šupljine i olakšava ovlaživanje sluzokože.

6. Ima li razlike između izotoničnog i hipertoničnog spreja i kada koristiti koji sprej?

Izotonični sprej služi za svakodnevno održavanje higijene nosa, a posebno kod prehlade i upala gornjih disajnih puteva, za vlaženje sluzokože nosa, kao i sprečavanje njenog isušivanja. Hipertonični sprej se upotrebljava za smanjivanje upalne otečenosti sluzokože nosa i njeno čišćenje.

7. Da li detetu treba raditi bris grla i nosa, ako ima samo sekreciju iz nosa i nema drugih tegoba?

Detetu, koje ima samo sekreciju iz nosa, ne treba raditi briseve grla i nosa, jer to nema dijagnostičku važnost. Mnogo je važnije posvetiti pažnju higijeni nosa.

Većina upala gornjih disajnih puteva je uzrokovana virusima.

8. Treba li nakon prebolovane bakterijske upale nosa, sinusa ili srednjeg uha ponavljati bris nosa?

Nakon prebolovane bakterijske upale, koja je lečena antibiotikom, u pravilu, ne treba ponavljati briseve, jer se smatra da bolesnik u trećem danu lečenja antibiotikom nije više zarazan. Kontrolni bris treba raditi samo u slučaju ponavljanja infekcija ili većeg broja obolelih u kolektivu.

9. Koju bakteriju uvijek treba lečiti?

Ukoliko je u brisu grla izolovana bakterija – beta hemolitički streptokok grupe A, uvek treba lečiti antibiotikom.

 Izvor:

JU Domovi zdravlja Kantona Sarajevo
Dom zdravlja Stari Grad
Specijalista pedijatar
Prim.dr. med. Amra Junuzović – Kaljić