U borbi protiv virusnih bradavica

Bradavice su benigne izrasline na koži prouzrokovane virusom iz porodice Papilloma (HPV). Javljaju se kao skupovi mrtvih ćelija na spoljašnjim delovima kože, najčešće na rukama, stopalima ili licu, prenosom virusa sa čoveka na čoveka ili kod jedne osobe prenosom virusa sa jednog mesta na drugo. Javljaju se u bilo kom životnom dobu, ali su češće kod dece i osoba sa oslabljenim imunitetom, kao i kod atopičara.

Izgled i veličina bradavica, kao i mesto na kom se nalazi na telu, određuje vrstu bradavica, pa razlikujemo:

  • Obične bradavice. Hrapave i čvrste izrasline boje kože manje od 1 cm koje se najčešće pojavljuju na prstima, rukama, leđima, kolenima i laktovima.
  • Palmoplantarne bradavice. Najčešće se pojavljuju na dlanovima ili tabanima i zbog pritiska su spljoštene i rastu prema unutra.
  • Pljosnate bradavice. Manje, pljosnate bradavice boje kože koje se pojavljuju u skupinama bilo gde na telu.
  • Končaste bradavice. Oštre i tanke bradavice koje se najčešće pojavljuju na vratu, licu, usnicama i nosu.
  • Ostale bradavice: mozaične bradavice, bradavice na noktima, genitalne bradavice…

S obzirom da bradavice prouzrokuje virus, one su zarazne i lako se prenose među ljudima dodirom ili direktno preko kontaminiranih predmeta i podova. Virus se takođe može preneti s jednog mesta na koži na drugo ako se bradavica ošteti. Kako bi sprečili nastanak i širenje bradavica ne dirajte bradavice drugih ljudi, ne pozajmljujte obuću ni čarape osoba koje imaju bradavice na stopalima, a na bazenima i javnim kupalištima uvijek nosite papuče.
Razdoblje između zaraze i pojave bradavica je dugo, obično traje nekoliko meseci pa čak i duže od godinu dana.

Lečenje bradavica

Bradavice su obično bezbolne i nestaju same od sebe u razdoblju od 6 meseci do 2 godine. Ako ne možete da se rešite bradavica, ako su bradavice bolne ili ako su mnogobrojne, trebalo bi da posetite dermatologa. Postoji mnogo načina lečenja bradavica koja zavise od mesta na kom se one nalaze, vrsti i težini kao i koliko su dugo na koži.
Za uspešno lečenje je neophodan detaljan pristup koji uključuje lokalno lečenje samih izraslina, ali i ojačavanje imunološkog sistema, kao i opšte mere za prevenciju nastanka i širenja bradavica.
Najčešći načini uklanjanja bradavica su krioterapija, odnosno zamrzavanje tečnim azotom, koje je ponekad potrebno ponavljati nakon 2 do 3 nedelje i primena salicilne, mlečne ili sirćetne kiseline. Ovi preparati postoje u obliku tečnosti ili flastera i nanose se lokalno. Lečenje traje više meseci, a krajnji rezultat je iritacija koja prouzrokuje ljuštenje i otpadanje bradavice.

Acetocaustin®

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Acetocaustin® je rastvor za uklanjanje običnih bradavica namenjen za primenu kod odraslih i dece (kod dece iznad 6 godina proizvod mora koristiti odrasla osoba ili lekar ukoliko je dete mlađe od 6 godina).
Rastvor sadrži monokloroctenu kiselinu koja vrlo delotvorno uklanja bradavice po principu hemijske destrukcije. Nanosi se samo jednom nedeljno na bradavicu pomoću lopatice, a zdrava koža oko bradavice se pre tretmana mora pokriti dobro prijanjajućom, viskoznom masti (npr.vazelin, cinkova mast) kako bi se zaštitila od nagrizajućeg delovanja Acetocaustin® -a. Prosečno trajanje primene je pet nedelja.

izvori:

1. www.naturala.hr

2. www.savjetnica.com

3. www.vasdoktor.com

4. www.aad.org

5. www.zenstvena.com