5 NAČINA DA POBEDITE SUVI I PRODUKTIVNI KAŠALJ

KOJI SU GLAVNI KRIVCI ZA IZAZIVANJE KAŠLJA?

Kašalj je u redu samo ukoliko se nakašljete da bi privukli pažnju. Za sve ostalo važi pravilo – bolje sprečiti, nego lečiti.

Kašalj nastaje kao posledica nadražaja receptora, a glavni izazivači su promena temperature, čestice prašine i alergeni.

Pored njih u listu krivaca za izazivanje suvog kašlja mogu da se upišu i virusne infekcije, pušenje, ali i suv vazduh, koji je već sa prvim toplim radijatorima prisutan u svakom domu. Ovaj tip kašlja sa sobom ne donosi sekret, ali utiče na san i ishranu, pa vas pored stalne iritacije grla, očekuju i podočnjaci od neprospavanih noći.

Naravno, tu je i onaj produktivni kašalj koji se manifestuje pojavom sekreta, zapušenim disajnim kanalima i curenjem nosa. Ovakav kašalj se najčešće javlja kod dece. Ukoliko se na vreme ne reaguje, sekret može da pogorša produktivni kašalj i zbog nemogućnosti organizma da ga izbaci, ostane zarobljen u plućima.

Ali zašto lečiti posledice, kada možemo da sprečimo uzroke?

KAKO POBEDITI KAŠALJ?

  1. Više vremena provoditi na svežem vazduhu. U zimskom periodu više boravimo u toplim i zatvorenim prostorijama. Ovakav vazduh isušuje sluzokožu i stvara probleme pri disanju, pa će duge razgovore sa prijateljima često prekidati suvi kašalj.
  2. Više kretanja. Fizičke aktivnosti pomažu stvaranju imuniteta, a tokom njih se ubrzava strujanje vazduha što doprinosu čišćenju disajnih puteva. Pored zavidne figure, imaćete i imunitet od čelika.
  3. Čistoća je veoma važna. Deca obično rukama raznose sekret koji se tu sakupi pri kašljanju, kijanju ili kada nos obrišu rukama. Neka im zato prvo pravilo bude pranje ruku nekoliko puta dnevno, a vi se pobrinite da njihove igračke bude uvek čiste.Kasalj-unutrasnja
  4. Uzimanje tečnosti. Veoma je važno uzimati veliku količinu tečnosti kako bi pomogli organizmu da izbaci suvišni sekret. Topla supa i čajevi greju disajne kanale i pomažu organizmu da se izbori sa produktivnim kašljem i olakšaju iskašljavanje.
  5. Posebnu pažnju treba posvetiti čišćenje nosa i disajnih puteva. Sluznica nosa je prva linija odbrane i ukoliko se ne čisti, sekret može da dođe do pluća i izazove mnogo veće posledice, a prvi problem kod beba su česte upale ušiju koja su posledica zapušenog nosića.

ŠTA RADITI AKO SE NA VREME NE REAGUJE?

Ako niste na vreme reagovali i pojavio se kašalj, potražite lek koji će vam pomoći da ublažite ili u potpunosti rešite problem. Moćni saveznik iz prirode u borbi protiv kašlja je bršljan koji osim što razređuje sekret, ublažava simptome zapaljenja, olakšava iskašljavanje i smiruje suvi i produktivni kašalj. Odaberite oblik koji vama najviše odgovara (sirup, šumeće tablete, pastile) i pobedite kašalj snagom prirode.